close
close

Formular cerere ofertă

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

    Nume (obligatoriu)
    E-mail (obligatoriu)
    Telefon (obligatoriu)
    Observații
    OBLIGATORII CONFORM LEGISLATIEI

    EVALUĂRI DE RISC

    Evaluarea riscurilor de sănătate și securitate în muncă și măsurile care trebuiesc luate pentru prevenire

    De ce evaluari de risc?

    Evaluări de risc în ce privește Sănătatea și securitatea în muncă

    Conform Legii 319/2006 a securitatii muncii, angajatorul are obligatia sa realizeze si sa fie în posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea în munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
    Obligativitatea evaluării riscurilor a fost introdusă prin Legea nr. 319/2006, a Securității și Sănătății în Muncă. Conform acesteia, angajatorul are obligația să evalueze riscurile, să dețină un dosar de evaluare a riscurilor și să întocmească un plan de prevenire și protecție pentru unitatea în care angajații săi își desfășoară activitatea.

    DETALII

    EVALUAREA RISCULUI

    Evaluările de risc se efectuează de către un Expert în Securitate și Sănătate în Muncă. Expertul trebuie să aibă, conform legii, nivelul superior de pregătire în domeniul SSM. Evaluarea trebuie să fie realizată pentru fiecare componentă a sistemului de muncă:

    Mijloace de producție;
    Sarcina de muncă;
    Mediul de muncă;
    Acțiuni greșite, omisiuni.

    Evaluarea nivelului de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională constă în identificarea pericolelor, evaluarea şi controlul riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru fiecare post de lucru din cadrul companiei dumneavoastră.

    Evaluarea oferă posibilitatea cunoaşterii situaţiei reale de la fiecare loc de muncă din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă şi luarea măsurilor necesare pentru a preveni accidentele de muncă şi implicit pentru a elimina toate cheltuielile legate de producerea acestora, ceea ce implică:

    • cunoaşterea factorilor de risc de accidente şi îmbolnăvire profesională;
    • ierarhizarea factorilor de risc în raport cu gravitatea potenţială a consecinţelor acţiunii lor asupra executantului;
    • identificarea şi ierarhizarea măsurilor de prevenire ce trebuie aplicate în funcţie de priorităţile stabilite privind riscurile ce trebuie eliminate, coroborat cu criteriul economic.
    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Detalii Am înțeles